Skip to main content

V današnjem svetu, kjer se vsako podjetje srečuje z drugačnimi izzivi mora biti uprava vedno dober gospodar in poskrbeti, da za ustrezna zavarovanja. Standardni pristopi pogosto ne zadostujejo za ustrezno pokrivanje specifičnih potreb in tveganj, s katerimi se soočate. V tem blogu bomo raziskali, kaj pomeni gospodarska varnost po meri, zakaj je pomembno, in kako jo lahko zagotovite s pomočjo zavarovalnega posrednika.

Kaj je gospodarska varnost?

Zavarovanje po meri doprinese k temu, da ima podjetje zavarovano vse svoje premoženje in premoženjske interese na način, da ob nastanku škode poslovanje ni ogroženo. Prilagojeno zavarovanje zagotavlja gospodarsko varnost saj je zasnovano za pokrivanje vseh, tudi specifičnih tveganj.  

Zakaj zavarovanje po meri zagotavlja varnost?

  1. Zavarovalna zaščita: Zavarovalna zaščita po meri zagotavlja, da so gospodarska tveganja podjetja preko ugotavljanja potreb in zahtev prepoznana in ustrezno prenesena na zavarovalnico.
  2. Optimizacija premije in časa: S pomočjo zavarovalnega posrednika kot dober gospodar zagotovite ustrezno zaščito in plačujete za kritje, ki ga dejansko potrebujete. To dosežete hitreje, saj vam strokovnjak pomaga opredeliti potrebe in zahteve, izvede zbiranje ponudb ter pripravi primerjavo kritij in premije. Tako je zavarovalna zaščita ustrezna, vi pa prihranite pri času in plačilu premije.

Podpora in prilagodljivost: Zavarovanje po meri s pomočjo zavarovalnega posrednika omogoča prilagodljivost. Ob spremembi to javite in kritje bo glede na spremembe ustrezno prilagojeno. Tako ste vedno ustrezno zavarovani.

Koraki za pridobitev zavarovanja po meri po izbiri zavarovalnega posrednika

  1. Izbira zavarovalnega posrednika: Zavarovanje je zaupanje zato je prav, da si izberete svetovalca, ki ima veliko strokovnih znanj in izkušenj ter mu zaupate.
  2. Pred sklenitvijo zavarovanj: Prvi korak je, da bo zavarovalni posrednik pregledal trenutno stanje in v sodelovanju z vami ovrednotil tveganja ter podal predloge sprememb.
  3. Iskanje ponudb: Na podlagi izdelanega zavarovalnega programa bo izvedeno zbiranje ponudb pri več zavarovalnicah tako da boste imeli izbiro odločitve s katero od njih želite sodelovati.
  4. Po izbiri zavarovalnice: Posrednik bo pred vašim podpisom polic vse izbrane zavarovalna kritja pregledal in zagotovil, da so skladna s povpraševanjem.
  5. Sklenitev zavarovanja: Ko ste zadovoljni z izbranim kritjem in podpišete police, bo posrednik poskrbel za vse potrebne formalnosti, izmenjavo dokumentacijo ter zaključek.
  6. Stalno spremljanje in prilagajanje: Po sklenitvi zavarovanja vam posrednik svetuje tudi naprej, opozarja na nove zavarovalne produkte, spremlja sklenjene zavarovalne police, vključuje spremembe in predvsem ostaja svetovalec na vaši strani.

Primeri zavarovanja z zagotavljanjem gospodarske varnosti

Zavarovanje trgovske verige: Lastniki trgovske verige so pred leti ocenili, da je kvadratni meter njihove trgovine za obnovo/izgradnjo vreden 600 €. Ob vsakoletni obnovi zavarovalne police so bili večkrat seznanjeni z možnostjo podzavarovanja vendar so verjeli, da do totalne škode ne bo prišlo in da je premija že tako previsoka. Ob nastanku škodnega primera, kjer je prišlo do delne škode je zavarovalnica ocenila vrednost nepremičnine kot neustrezno, pravilno vrednost je podala na 1.200 € na m2 in zato izplačala škodo v proporcu. Zaradi velike škode je bila gospodarska varnost podjetja ogrožena.

Zavarovanje podjetja s proizvodno dejavnostjo: Podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo dejavnostjo končnih lesenih izdelkov je zaradi specifike proizvodnje še posebej pozorno na vse požarne zaščite. Ob sklepanju zavarovanja so se zato odločili za sklenitev požarnega zavarovanja ne pa tudi za zavarovanje obratovalnega zastoja. Verjeli so, da požarna škoda ne more zajeti večjega dela proizvodnje saj imajo alarme, šprinklerje in druga zaščitna sredtva. Po nastanku požara je podjetje prejelo izplačilo požarne škode, ki pa je predstavljala četrtino zneska obratovalnega zastoja zaradi požara. Gospodarska varnost ni bila zagotovljena, ker tveganje obratovalnega zastoja ni bilo preneseno na zavarovalnico.

Zaključek

Gospodarska varnost je ključnega pomena in osnovno vodilo pri sklepanju zavarovanj. Za zagotavljanje ustrezne zaščite moramo poznati tveganja, jih ustrezno ovrednotiti in zavarovaljiva v celostno prenesti na zavarovalnico. S pomočjo izkušenega zavarovalnega posrednika bo to lažje in hitrejše predvsem pa bo porok, da ste varno zaščiteni.

Če želite izvedeti več o tem, kako vam lahko pomagamo pridobiti zavarovanje po meri, se obrnite na našega zavarovalnega posrednika danes.